КОВИДПЕН сырқаттанушылықтың азаюына қарамастан ЖРВИ мен ТҰМАУДЫҢ эпидемиялық маусымы жақындады. Әдетте тұмау қазан айының аяғында, қараша айының басында басталады, алайда ең сенімді қорғаныш вакциналау болғандықтан екпені екі ай бұрын салдыған жөн. Вирусологтардың айтуынша КОВИД пен ТҰМАУҒА қарсы екпелер бір-біріне кедергі келтірмейді.
КОВИД пен ЖРВИ белгілері ұқсас келеді, ал Тұмау тез жұғумен ерекшеленеді, бір тәулік ішінде дене қызуының 38-39 C° көтерілуі, дененің сырқырауы, тахикардия, тоңып қалтыру басталады. Суық тиюден айырмашылығы мұрынның бітелуі аса байқалмайды, тек тамақ аздап жыбырлайды. Әдетте қақырық аралас жөтел, кеудеденің ауырсынуы пайда болады.
Кез-келген вирустық респираторлық аурулары бар пациенттерге төсекте жату, сұйықтықты көбірек ішу және дене қызуы жоғарылаған кезде қызуды түсіретін дәрі-дәрмек ішу ұсынылады. Тамақ ауырса, ылғалдандырушы антисептикалық бүркігішті сеуіп, тамақты фурацилинмен немесе содамен және тұзбен шаю қажет.
- Барлық респираторлық аурулардың алдын алу ретінде иммунитетті күшейтетін препараттар ішуге, бетперде режимін сақтауға, қолды жиі жууға, адамдар көп жиналатын жерлерге бармауға, шынығуға және екпе салуға кеңес беремін, - деді инфекциялық бақылау бөлімшесінің меңгерушісі Сабира Сүйенбаева.
- КОВИД маусымдылығы әзірге белгіленген жоқ, ал ЖРВИ мен ТҰМАУ әрдайым күз-қыс кезеңінде пайда болады және ауруды болдырмау үшін оған алдын ала дайындалу қажет.
Айтпақшы, ұжымда 70-80% вакцина салдырған қызметкерлер тұмаудан сенімді қорғайтын иммундық қорғаныш тудырады. Уақытылы вакциналау тұмаумен сырқаттануды бірнеше рет азайтады, аурудың барысын жеңілдетеді, ұзақтығын қысқартады, асқынуды болдырмайды.
Тұмау эпидемиясы кезеңінде профилактикалық мақсатта таза ауада жиі серуендеу, тағам рационына ашытылған қырыққабат, мүкжидек, лимон, киви, мандарин, апельсин, грейпфрут сияқты құрамында С дәрумені көп тағамдарды және табиғи фитонцидтер — сарымсақ пен жуаны қосу ұсынылады. Профилактика үшін эпидемия кезеңінде күн сайын 2-3 сарымсақ тісшесін жеу қажет. Ауыз қуысын бактериялардан толық тазалау үшін сарымсақты бірнеше минут шайнау жеткілікті. Ауырмаңыздар!